Shoppen, eten en genieten op het Melmerpark in Kampen!

De winkels

Veilig wonen, lekker leven!

Veilig wonen, lekker leven! Niets is zo belangrijk als je veilig voelen in je eigen huis. Veel mensen wanen zich goed beschermd tegen inbraak, terwijl sloten op de deur en ramen soms sterk verouderd zijn en een beetje inbreker maar een paar tellen nodig heeft om binnen te komen. Geen prettig idee. Een goede aannemer weet als geen ander hoe je met een paar kleine aanpassingen thuis een veilige haven creëert.

 Goedkoop is duurkoop

Specialist Theo van Dijk van Hubo Kampen raadt iedereen aan een gekwalificeerde aannemer uit te nodigen voor een veiligheidscheck. ‘’Zo weet je direct hoe veilig jouw huis is en wat je moet doen om dit te verbeteren. Er bestaan verschillende sloten van uiteenlopende kwaliteit, met allemaal een ander prijskaartje. Maar een veilig huis voor je dierbaren is het laatste waar je op moet bezuinigen,’’ aldus Van Dijk.

 Check het keurmerk

Om de kwaliteit van een slot te controleren, bestaat een veiligheidskeurmerk. Een slot met minimaal 2 sterren van het SKG-keurmerk (van stichting Kwaliteit Gevelbouw) is volgens de aannemer gegarandeerd veilig. Ook heeft de politie een keurmerk voor veilige woningen in het leven geroepen: Het Politiekkeurmerk Veilig Wonen (PKVW) woningen die voldoen aan deze veiligheidseisen voor goede sloten en verlichting krijgen een PKVW-sticker. Deze sticker is voor een inbreker al reden genoeg om een blokje om te lopen. Op de website www.politiekeurmerk.nl vind je onder andere een lijst met goedgekeurde producten volgens het Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen Bestaande Bouw.

Eenvoudige oplossingen voor ramen

Ramen van oude huizen zijn volgens de aannemer een makkelijke prooi. De inbreker boort een gaatje in het kozijn en opent zo met een hulpmiddel het raam via de binnenkant De montage van een bijzetslotje is een betaalbare oplossing. Nieuwbouwhuizen zijn bijna allemaal voorzien van kiepramen die naar binnen openen en hebben een bijzetslotje waarmee je het raam in gesloten en kiepstand kunt vergrendelen.

 Achter gesloten deuren

Bij deursloten ziet de aannemer drie varianten veel voorbijkomen ‘’Klaviersloten zijn verouderd. Die krijg je met een platgeslepen sleutel in een mum van tijd open. Geen veilige optie dus. Een enkel gewoon cilinderslot  komt al dichter in de buurt, maar het allerveiligst is een cilinderslot met een 3-puntsluiting. Met een enkele sleutel sluit je de deur p drie punten. Dat raad ik iedereen aan. ‘’

 Veiligheidscertificaat en dubbel glas

Een volgende stap naar de veiligheid van de hele woning is alle cilinders van alle deuren bedienen met een sleutel. Bij aankoop krijg je een certificaat waarop de unieke code van de cilinder staat, zodat de eigenaar bij verlies alleen door de eigenaar zelf kan worden laten na gemaakt. Wat ook bijdraagt aan inbraakpreventie is gelaagd glas. Tussen lagenglas zit een kunststof laag voor extra stevigheid. Dit glas beschermt niet alleen tegen inbraak, maar is ook  handig voor de veiligheid van rondrennende kleine kinderen en voor geluidsisolatie.